Amerikanska kanelbullar med philadelphiaglaze

Dags att ladda för kanelbullens dag på måndag! Jag och ostmästarinnan Jenny Svenson, (som driver Hugo Ericson Ost i Saluhallen i Göteborg och bloggar om ost och kex), slog våra kloka huvuden ihop och hittade på ett smarrigt recept på Sticky Buns, amerikanska kanelbullar med philadelphiaglaze. Så gott att man smäller av!

Att baka så här är ett perfekt sätt att undvika torra bullkanter som är det tråkigaste som finns. Här blir alltihop liksom en enda saftig jättebulle.Ett tips är att ställa in hela plåten med färdigjästa bullar i frysen dagen innan, och baka av dem till frukost morgonen därpå med något längre gräddningstid. Det tänker jag göra, eftersom min alldeles egen kanelbulle Max fyller åtta år på självaste kanelbullens dag.

Fördeg
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Lös upp jästen i den kalla mjölken, häll sedan blandningen över mjöl och socker. Blanda i degblandare på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila i bunken eller i en lätt inoljad plastlåda med lock tills den fördubblat sin storlek, ca 30-40 minuter.

Bortgörning
10 g kardemummakärnor
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (3%  fett)

Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Väg upp socker och salt och lägg det över fördegen. Tillsätt äggulor, kardemumma, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen är elastisk och fin. Låt degen jäsa i en lätt inoljad plastlåda i  30 minuter.

Fyllning
250 g rumsvarmt smör, normalsaltat
100 g farinsocker
10 g kanel
125 g valnötter
Blanda smör, farinsocker och kanel i matberedare. Hacka valnötterna grovt.

Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och strö över 100 gram av valnötterna. Rulla ihop och skiva i 15–25 delar, beroende på vilken form du tänker baka i. Lägg bullarna i smord form eller långpanna och platta till dem lite lätt så att inte topparna sticker iväg under gräddningen. Tånk på att inte lägga dem för tätt, det ska finnas lite plats för jäsning.

Låt jäsa till dubbel storlek i 45–60 minuter. Vispa upp ägg med en gnutta salt i och pensla bullarna. Strö över resten av valnötterna och lite råsocker.

Grädda i 200° varm ugn i cirka 15–20 minuter. Om bullarna får för mycket färg, lägg på aluminiumfolie.

Philadelphiaglaze
100 g philadelphiaost
20 g ljus ekologisk sirap
40 g florsocker

Vispa ost, florsocker och sirap till en fluffig smet. Häll upp i en sprits och gör snygga mönster på bullarna när de svalnat lite.

8 reaktioner på ”Amerikanska kanelbullar med philadelphiaglaze

  1. Vilken lysande idé! Ser supergott ut. Philadelphiaglazen ska jag lägga på minnet.

    I morgon ska jag och barnen baka bullar – med ditt tips på Karlsbader-deg. Jag noterar att det är samma deg i denna variant. Ska bli spännande att prova.

    På mina bullar tänkte jag ha vaniljkräm. Gjorde den i kväll med mjölk, socker, smör, äggulor, vaniljstång och maizena. Blev riktig god. Den ska få sällskap av blåbär i bullarna. Tror det kan bli en hit.

    Ha´re!

    /Martin
    martinbakar.blogspot.com

  2. Hej Sara.
    Tack för en fantastisk blogg! Riktigt fin faktiskt!!!
    Jag undrar bara HUR snygga mönstren man gör av glazen måste vara för att det hela skall smasha?
    Tacksam för svar.
    (svar till ‘rymdsvävande vattukvinna -73’)

    1. Hej Rymdsvävande vattukvinna! Jag säger att om det bara känns rätt för dig, så funkar vad som helst! <3

  3. Hejsan Sara

    Jag undrar hur stort mellan rum det ska vara mellan bullarna?
    For det ar svart att veta hur jag ska plasera dem och vilken typ av form plat som ar bast.

    Tack sa mycket!

    MVH Elizabeth

Lämna en kommentar